Pagina's

woensdag 30 oktober 2013

Op den buiten. part 2





Ben de laatste dagen nog niet buiten de Maritimes geweest. Feitelijk alleen maar vanaf onze Moncton yard in New Brunswick over en weer naar Nova Scotia.
Behalve de prachtige vergezichten die na iedere heuveltop opduiken valt er weinig te beleven. Bomen, petatten, mijnen en toerisme. Hier in de volksmond De Limburg genoemd.
Heel landelijk en weinig verstedelijking en net als ten tijde van onze grootouders, enkel grachten en geen riolering in de dorpen. Afvalwater van woningen loopt in een septische put en meestal is er in het gazon voor de huizen een lichte verhoging merkbaar (een terrasje als het ware) van zo'n 50 vierkante meters waaronder een druppel-irrigatiesysteem verborgen ligt, zeg maar de overloop van de septic.

Anderzijds, niks vijftig tinten grijs hier! Wel warme herfstkleuren, rood, donkergroen, geel, bruin,... Alhoewel warm?? Overdag uit de wind en in de zon wordt het nog eens 6 graadjes warm en gisteren nacht, in de wind en uit de zon was't -7 graden koud !!
Volgens mij ook DE tijd van 't jaar om van een poutine-schotel te genieten. Ben net zo'n trog wezen proeven : fritjes gemengd met stukjes kaas (welke smelten) plus in dit geval brokjes kalkoen en schimmelkaas in aardappelpuree toegevoegd, waar dan een dikke bruine jus overgekieperd wordt. Het ziet er niet uit maar... het kan moeilijk anders dan heel erg voedzaam zijn. Toch?



Heb dus al enkele keren de Bridge over the River euh Kwai (?) mogen nemen en daarop volgt dadelijk de beklimming van de Mount Kelly, en da's ook een kwaai'.
Op de terugweg van de zuidkust via Halifax passeerde ik eergisteren nog een Hymer camper met Duitse nummerplaten. Eentje van de zovele Europeanen welke hier met eigen vervoer op reis waren en vanaf Halifax de Ro-Ro retour Europa nemen.


Bovenstaande foto is dan weer in de Ferry Haven van North Sydney, NS gemaakt, van waar er met -onderandere 2 ex Belgische- ferries naar Newfoundland en Labrador gevaren wordt. Day & Ross is een veel-gebruiker...

Op dit eigenste ogenblik passeert Limburger Valere de grensovergang Quebec - New Brunswick en komt vannacht nog deze richting uit met o.a. de felbegeerde wisselstukken voor mijn bejaarde 10-4 GSM. Enfin...